Eko centar
Bočac jezero

U Eko centru Bočac jezero, 24.09.2006. godine, otvorena je jedna od prvih Eko škola u Bosni i Hercegovini.
Eko škola obuhvata program edukacije o ekologiji i zaštiti životne sredine, a namijenjena je obrazovnim institucijama od škola i vrtića za najmlađi uzrast do visokoškolskih ustanova.

Otvaranje Eko škole

Otvaranje Eko škole

Na prvom Eko času, pored učenika osnovnih škola, prisustvovali  su i mnogi zvaničnici Republike Srpske, između ostalih i Anton Kasipović, Ministar prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske.

Prvi Eko čas

Prvi Eko čas

Uključivanje škola i učenika u Eko centar Bočac jezero, po mišljenju Republičkog pedagoškog zavoda, moguće je kao neposredno učešće, jer učenici u okviru nastavnih predmeta (npr. biologije, geografije, istorije, likovne i muzičke kulture, književnosti, te časova odjeljenske zajednice, savjeta učenika) stiču teoretska znanja o ekološkim aktuelnostima.
Jednodnevnim posjetama učenici bi više saznali o pogubnosti ovakvog odnosa stanovništva prema životnoj sredini. Posjete bi bile organizovane u proljeće i jesen u skladu sa programima rada škole, a uz nadzor Republičkog pedagoškog zavoda.

Važnost škole u prirodi u našem društvu je neprocjenjiva, jer upravo edukacija mladih ljudi može bitno uticati da se problem otpada koji se nalazi u rijekama znatno smanji.

Pucanje glavne zaštitne mreže 2009. godine je izazvalo višestruke posljedice.
Pored toga što imamo problem otežanog prikupljanja otpada, nismo u mogućnosti da nastavimo sa održavanjem škole u prirodi, jer je onemogućen izlazak na mrežu, a samim tim i vizuelna spoznaja ovog ekološkog problema.
Za edukaciju učenika o problemu plutajućeg otpada neophodna je izgradnja zaštitne mreže sa pristupnom stazom, kao i pomoć resornih ministarstava.

Plan Eko centra je da pored dnevnih izleta učenika u prirodu i održavanja nastave o zaštiti životne sredine, posebnu pažnju posveti razvoju ekološko-istraživačke stanice, koja bi dala doprinos razvoju istraživačkih inicijativa kod mladih ljudi.

Kontakt

Eko centar Bočac jezero d.o.o.
Jesenjinova 16, Banja Luka BiH
Tel: + 387 51 201 596
  + 387 51 201 602
info@ekocentar-bocacjezero.com

Partneri

Footer Baneri

Vlada Republike Srpske
Vlada Republike Srpske
Grad Banja Luka
Grad Banja Luka
Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske
Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske
Hidro elektrana Bočac
Hidro elektrana Bočac

Powered by WP Bannerize