Eko centar
Bočac jezero

Бањалука – Еко-центар „Бочац језеро“ ускоро ће добити нову заштитну мрежу за прикупљање смећа и крупног отпада. Мрежа ће током новембра бити тестирана, послије чега је планирано да буде званично пуштена у рад.

slikacitava

Спуштање елемената нове мреже у језеро Бочац

Директор Еко-центра „Бочац“ Драгана Ковачевић рекла је да је до сада у изградњу мреже уложено 220.000 марака.

– Постављање нове заштитне мреже на језеру веома је значајно, јер привременим мрежама које су тренутно у функцији пријети пуцање приликом дотока веће количине воде и смећа, а тиме и еколошка катастрофа. 

– Нова заштитна мрежа у свом саставу има ходајућу стазу у дужини од око 160 метара, што ће знатно олакшати прикупљање отпада, које ће се вршити директно са стазе – казала је Ковачевићева и додала да је укупна дужина нове мреже 275 метара.

Најчешће уклоњени отпад чине разне врсте пластичног и алуминијумског отпада, разни предмети, дрвеће, као и угинуле животиње. Све су то тешко разградиви материјали који загађују околину и ток ријеке Врбас.

– Од периода оснивања Еко-центра „Бочац“ 2003. године па до данас прикупљено је и сортирано 110.000 кубних метара отпада – рекла је Ковачевићева и истакла да је отпад посљедица немара и небриге појединаца који отпад не одлажу на за то предвиђена мјеста него га бацају у ријеку.

Изградњу нове мреже помогли су Фонд за заштиту животне средине Републике Српске и град Бањалука.

– Највећи дио средстава уложио је Еко-центар „Бочац“ – рекла је Ковачевићева и додала да је Фонд за заштиту животне средине суфинансирао 70.000 марака, а средстава која издваја град Бањалука на годишњем нивоу за прикупљање и обраду отпада, као и за одржавање мреже, у овој години износе 15.000 марака.

Из Удружења за заштиту животне средине у Привредној комори Републике Српске рекли су да је нова мрежа прави примјер заштите од загађења животне средине и ријеке Врбас. 

– Значај се огледа у смислу спречавања и нарушавања изгледа и загађења даљег тока Врбаса – рекли су у Удружењу и додали да је највећи проблема неразградиви отпад који нарушава животну средину и слику Врбаса и околине.

Међународно признање

Еко-центар „Бочац језеро“ за пројекат „Унапређење прикупљања отпада и наплавина из ријеке Врбас и језера Бочац“ на Међународном фестивалу еколошког и туристичког филма „Јахорина филм фестивал“ добитник је награде за најбољи еколошки пројекат у БиХ.

Kontakt

Eko centar Bočac jezero d.o.o.
Jesenjinova 16, Banja Luka BiH
Tel: + 387 51 201 596
  + 387 51 201 602
info@ekocentar-bocacjezero.com

Partneri

Footer Baneri

Vlada Republike Srpske
Vlada Republike Srpske
Grad Banja Luka
Grad Banja Luka
Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske
Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske
Hidro elektrana Bočac
Hidro elektrana Bočac

Powered by WP Bannerize